onsdag 9 maj 2012

Köttfärslimpa ala Ica

Hej på er! Gårdagen gick med en himla fart, både på jobbet och efter jobbet! Så här när man har träningsuppehåll får man ju hitta på andra roliga saker att sysselsätta sig med... som t ex måla sovrumstaket!

Men ska man jobba behöver man lite näring först. Provade att göra Icas Billiga veckan recept, måndagens rätt - Bakad färs med gräddsås och kokt potatis, köttfärslimpa, sås och potatis med andra ord...husmanskost när det är som godast! =)


Recept

4 portioner

900 g potatis
1 gul lök
2 morötter
1 msk timjan
½ msk smör
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
½ msk smör
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning (jag tog mörk oxbuljongtärning)
1 tsk maizenamjöl

Soja, balsamvinäger

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka potatisen i saltat vatten.
  3. Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem fint. Stek hälften av löken mjuk tillsammans med timjan i matfettet. Tillsätt morötterna mot slutet och stek några minuter.
  4. Blanda färsen med ägg, salt, peppar, lök och morötter. Platta ut färsen i en ugnssäker stekpanna eller form. Skåra färsen i protionsbitar. Sätt in den i övre delen av ugnen ca 20 minuter.
  5. Fräs resten av löken mjuk i matfettet. Blanda ner grädde, vatten och buljongtärning. Koka såsen ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar. Jag hade även i lite kinesisk soja och en skvätt vit balsamvinäger för att piffa till det lite. Sen hällde jag såsen över köttfärsen i formen och lät den stå inne en stund till i ugnen för att koka ihop sig lite med spaden.
  6. Servera färsen med sås, gurka och potatis.

Ättiksgurka
Till rätten skulle man skära upp färskgurka och blanda med gräslök men jag blev så sugen på farmors ättiksgurka som hon alltid gjorde till slottsstek och sådana rätter så jag gjorde det i stället. Världens godaste, mums! Hon var duktig på att laga mat min farmor <3, hade grädde i det mesta men inte i det här dock! =D

Skiva gurkan
Rör ihop med socker, ättika, persilja och lite vitpeppar
Det söta uppläggningsfatet, Gustavsberg, kommer från min goa mormor. Tror det ska föreställa en gurka så det passar ju bra!

Recept

1 gurka
1 dl persilja
½ dl socker
1 msk ättika
1 nypa vitpeppar

Skiva gurkan i tunna skivor. Blanda ihop det övriga, blanda sen ner gurkskivorna och rör runt. Smaka av med mer ättika och vitpeppar om det behövs. Låt stå i kylen och dra minst ½ timme. Rör runt ibland.

Nu är det dags att piffa till sig lite, iväg på klädvisning!

Ha en skön kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar