tisdag 18 december 2012

Himmelsk räkomelett!

Åh, ikväll kom jag äntligen till skott och hoppade upp på crosstrainern här hemma för ett träningspass! Men INTE var jag speciellt motiverad, gaaahh... fortsatte med ett mage/rygg-pass efter det, inte motiverad där heller, hm... ibland är det bara så, det är då man får tänka att allt är bättre än inget. Det får i alla fall mig att må bättre! =D

Känns som fokus ligger på helt andra saker just nu... JUL t ex... mycket som ska fixas nu sista dagarna, mat ska lagas, godis ska bakas, granen ska kläs, sista julklapparna fixas, huset ska få sin sista julpiff och städas, ja listan kan göras lång! Och tänk, om en vecka är allt vad julen heter blasé för detta år men fram till dess får vi krama ur allt julmys vi kan ur denna härliga högtid och försöka att inte stressa för mycket! Jag vet, det ÄR svårt! =)

Tänkte ge er ett bidrag till julbordet ikväll - en helt underbart god räkomelett med massor av grädde!!
Och försök nu inte byta ut vispgrädden mot någon mindre fet variant - då förstör ni hela konceptet. Det ska vara äkta vispgrädde i denna omelett, det är det som gör den så himmelens GOD!!


Recept

6 ägg
6 dl vispgrädde 
½ tsk salt, eller lite drygt
1 kg oskalade räkor
dill
1 ½ fiskbuljongtärning
3 dl grädde
  2 msk mjöl
25 g smör
1 krm vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala räkorna.

  Vispa ihop äggen och grädden, tillsätt salt. Häll i en smord
  ugnsform, lite större.

Grädda långt ner i ugnen tills omeletten höjt sig och fått en gyllene färg, ca 20-25 min.
 
Under tiden smälter du smöret i en kastrull, häller i mjöl och fräser ihop detta (ska bli tjockt). Häll i (3 dl) grädden, smula i buljongtärningen och tillsätt mycket dill, och smaka av med vitpeppar. När allt kokat ihop  tillsätt räkorna. Nu får det inte koka, utan bara värmas upp, annars blir räkorna sega. 

Ta ut omeletten, häll räksåsen över. Stoppa in formen i ugnen igen ca 5 min.
 
 Servera till julbord eller varför inte som en vanlig kvällsmat/lunch med lite sallad till!  
 
Såg ni förresten Ernst Kirchsteigers tips på hur man formar köttbullarna enkelt och smidigt? 
Han lade köttbullssmeten i en sprits och sedan klämde han ut lagom stora bullar direkt i handen och lade på en ugnsplåt! Såg himla smidigt ut, det ska jag testa i år! Att sedan tillaga dem i ugnen är ju också väldigt smidigt!
Tack allas våran Ernst! ;-))
~~~~~~~~~~~~ 

1 kommentar: