lördag 30 juni 2012

Oreganokyckling & Odd Molly rea

Idag bjuder jag på en lättlagad kycklingrätt - var så goda!


Recept

4 kycklingfiléer
2-3 schalottenlök 
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2½ dl grädde
1 hönsbuljongstärning
1½ msk balsamvinäger
1 msk kinesisk soja
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
Salt & peppar

Dela kycklingfiléerna i 3-4 mindre bitar. Skala schalottenlöken och dela i mindre bitar på längden. Finhacka vitlöken.

Bryn kycklingbitarna i smöret, salta och peppra. Tillsätt löken på slutet och låt bryna med ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop under lock i ca 5 minuter. Smaka av med mera kryddor om det behövs. Man kan även strö över lite maizena mot slutet för att få en tjockare sås.

Servera ris och en fräsch sallad till.



Klickade hem en Odd Molly tröja jag gått och trånat efter sedan i våras. De har rea på nätet (och i många butiker just nu också) och såg att den här tröjan fanns kvar så jag slog till (måste ju betyda att det var meningen att jag skulle ha den)! Har aldrig skickat efter därifrån förut men blev glatt överraskad över vad fint de paketerat det hela när det kom! 


Så söt papperskartong med rosett och allt... tröjan låg även inlindad i fint mönstrat papper. Egentligen inget viktigt men jag gillar när man anstränger sig lite extra med detaljer! =)





Hade den på mig igår kväll när vi åkte in till Örebro för lite trevligt samkväm med ett fint gäng. Stormtrivs i den- en riktig Cecilia-cardigan! ;-)

Nu ska jag ut i solen och gotta mig lite!

Kram på er!

torsdag 28 juni 2012

Loppisfynd!

Drog ju en liten loppisturné igår och det här är lite av det jag fyndade...

"Före silverputs"

Har varit på jakt efter små dessertgafflar hur länge som helst men inte hittat några jag tyckt varit fina... men igår hittade jag dessa smörgåsbestick i silver och det var bara att slå till!

"Efter silverputs"

Tycker det är så fint att kunna duka vissa desserter med små dessertgafflar istället för med skedar.

Hittade även några söta kräftknivar, som jag också tänkt att jag behöver skaffa. Kom på det förra året när vi skulle ha en stor kräftskiva ute på altan. Då fick jag låna av en snäll vän istället. =)


Fem stycken blir inget stor kräftskiva direkt, haha... men det är ändå en början! Tror dessa kan finnas lite varstans att fynda så jag jagar vidare...

Hittade också ett jättefint ovalt vitt fat från Gustavsberg och en vit underklänning med söt volangkant nertill (inte ofta jag köper begagnade kläder men den var så fräsch så jag slog till).

Sötast av allt var nog ändå denna gamla glaskanna med metallhandtag på...


Perfekt att ha ängsblommor eller kvistar i.

Nu ska jag gå en kvällspromenad med min dotter. Är rätt nöjd med att jag startat varje morgon (direkt efter frukost) med en 4-6 km power walk!

=) <3

onsdag 27 juni 2012

Chokladtårta med jordgubbar

Hej på er!
Idag har jag haft en riktigt mysig dag, jag, mamma och Alexandra hade loppisdag. Vi åkte runt på traktens loppisar och fyndade lite och bara hade det bra... ska visa mina fynd sen...

Nu tänkte jag ge er en idé på god tårta - chokladkladdkaka med grädde och jordgubbar - kladdkaka är ju aldrig fel och tillsammans med grädde och jordgubbar ett vinnande koncept eller vad säger ni!? ;)


Recept

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1 krm salt

3 dl grädde
1 liter färska jordubbar
citronmeliss

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna något. Blanda övriga ingredienser förutom mjölet. Tillsätt smöret. Rör ner äggen och sist mjölet. Häll i en bröad springform och grädda i ugnen ca 20 - 25 min.

Strax innan servering, vispa grädden och skiva jordgubbarna. Häll grädden över kladdkakan och toppa med en massa jordgubbar!!! =) Dekorera med citronmeliss.



tisdag 26 juni 2012

Fixardagar

Jaha så kom det lite regn igen på eftermiddagen... men jag har rätt sköna semesterdagar ändå tycker jag...vi ställde klockan på 8, låg och drog oss en halvtimma innan vi klev upp och tog lite frukost. Sedan blev det en power walk och vädret var betydligt skönare än igår!

Vi håller på och fixar i ordning med nya kröningslister ovanför fönsterna på huset - väldig välbehövligt om du frågar mig!


 Övre bilden till vänster är "Före" och övre högra och nedre är "Efter". Tänk att lite brädor på rätt sätt kan göra sådan stor skillnad! Love it, love it!!

Magnus snickrar och jag målar...

När vi pratar om att måla så känns det nästan som jag bott i mina målarkläder de 4 åren vi bott i huset, haha... det mesta var trärent när vi flyttade in, innertak, fönster, trappan osv osv. NU är det mesta VITT!! 

Fixade ett gammalt slagbord härom veckan också

"Före"

Rätt charmigt som det var också men det var både naturfärgat, blått... och rostbrunt på ena sidan så jag kände att det var bättre att sätta en enhetlig bild på det.

"Efter"

Målade det en gång med grundfärg och bara en gång med täckfärg, tycker ett sånt här bord är fint när det lyser igenom lite och man fortfarande kan se träådrorna...

Hej på er!

måndag 25 juni 2012

Hallonrutor med mandelflarn

Hej på er! Hur har ni det i regnrusket? Några av er har säkert börjat er semester och funderar kanske lite extra över hur längre rusket ska dröja sig kvar. Jag vet att jag gör det på min första semestervecka...

Men det är skönt innesittarmysväder i alla fall och då kan man väl få unna sig lite gott till kaffekoppen. Prova baka dessa hallonrutor, lovar att de säkert gör er på lite bättre humör.

Man måste bjuda kroppen något gott 
för att själen ska vilja bo i den...

Kan man inte påminna sig om för ofta! 


Recept

300 g smör
9 dl socker
6 ägg
9 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

4-5 dl hallon eller andra bär. Går bra med frysta
50 g mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och mjöla (jag använde kokosflingor istället för mjöl, mycket gott!). en långpanna, ca 30x40 cm.
Smält smöret i en stor kastrull och låt svalna något.

Blanda raskt i socker, ägg, mjöl och vaniljsocker så att allt blandar sig ordentligt. 


Bred ut smeten i långpannan och strö över bär och mandelspån.

Grädda i ca 40 min. Kakan ska vara lite kladdig inuti. Skär kakan i rutor när den svalnat.

Som jag skrev igår - halvsega, söta och syrliga på samma gång - MUMS!

Ja, har som sagt min första semestervecka och hade bestämt mig för att införa en hurtig förmiddagsrutin - direkt efter frukost ska jag gå en promenad på 5-6 km - OAVSETT VÄDER! Sagt och bestämt, i morse hävde regnet ner som värst men jag trotsade det, drog på mig regnkläderna och "fulskorna" och tog mig ut! Det värsta som kunde hända var ju att jag skulle bli lite blött...


... och blött blev jag men det var skönt med en power walk och den nöjda känslan efteråt är värt en del! Blir samma tur imorgon igen och har jag tur får jag även med mig sambon och kanske vädret blir liiite bättre också!

Övrigt ser jag fram emot morgondagens träning med nya träningsgänget, ska bli så kul!!

Något värre som hände här på eftermiddagen var att vår kaffebryggare pajade helt och hållet - KATASTROF!!! =O

Snabb sväng in till stan med andra ord. Denna fina goding fick ett nytt hem...


10-års garanti, det är inte illa!!!

Med tanke på vädret passar vi på att ha lite filmmys ikväll...

Laddar upp med stora popcornskålen!

Mysig kväll på er!

söndag 24 juni 2012

Kalashelg!

Inte nog med att det varit midsommar i helgen, min fina dotter fyllde 15 år på midsommarafton och idag firade vi henne lite extra... <3


Vi slog till med ett riktigt fika-kalas denna gång men måste säga att jag pallar inte riktigt med alla sötsaker, lämnade små kanter och hörn på allt, haha... tror det blir för mycket på en och samma gång. Mycket godare en och en egentligen...



Supersmarriga hallonrutor, halvsega, söta och syrliga på samma gång! Ska lägga upp recept åt er i morgon...




 En tjej som blev glad över mormor och morfars present... <3


Födelsedagsbarnet hade önskat chokladtårta med jordgubbar och det fick hon... gjorde vanlig kladdkaka och mosa på med en massa grädde och MASSA jordgubbar! Har ett riktigt finfint recept på kladdkaka, kommer lägga upp det med!


Mor & dotter


Mammas bullar...

Som sagt, recept kommer på både hallonrutor och tårtan... 

Go Kväll på er!

lördag 23 juni 2012

Västerbottenpaj

Hej och hopp på er alla trötta midsommarfirare där ute! =D
Hoppas ni hade en riktigt  trevlig dag igår med sång, dans, lek och inte minst en massa god mat!

Själv är jag så glad att vi bjöds på så fint väder, snacka om att pricka rätt. Och hos oss bjöds det på västerbottenpaj till förrätt och nu bjuder jag er på receptet för fler somriga tillfällen att tillaga denna underbara paj...


Recept

140 g smör
2 dl mjöl
1 msk vatten
1 tsk ättika
1 gul lök
1 msk smör att fräsa löken i
200 g riven Västerbottenost
4 st äggulor
2 dl mjölk
2 dl grädde

Salt, peppar, muskot

Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet i en matberedare. Häll i vattnet och ättikan och arbeta hastigt till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform, 30 cm i diameter, ställ kallt ett tag.

Skiva löken tunt och fräs i smör utan att den tar färg. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt (jag brukar ta knappt 1 tsk), peppar och eventuellt riven muskot. 

Förgrädda pajskalet i 15 min. 

Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. 

Sprid ut löken i botten och strö över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda pajen i ca 30-35 min.

Skär upp i portionsformar och lägg på fat. Dekorera med en klick gräddfil, hackad rödlök, gräslök och toppa med löjrom eller röd stenbitsrom. 


Jag experimenterade lite med rätten och skivade en jordgubbe var och lade över några rucolablad. Sen stänkte jag på med lite basilikavinäger som Magnus hade med sig hem från Frankrike sist... går säkert bra med annan vinäger också men just basilika och jordgubbar ska tydligen vara en bra kombo. Jag tyckte det blev en väldigt fräsch smakkombination. 







fredag 22 juni 2012

Glad Midsommar!

Kikar bara in lite snabbt och önskar er alla en 

GLAD MIDSOMMAR!


Kraaam! <3

tisdag 19 juni 2012

Helstekt Oxfilé med gorgonzola

God kväll på er! 
Hoppas ni haft en skön dag... själv sitter jag här och är lagom nöjd efter ett hårt pass Crossfit. Skönt trött i hela kroppen och det kommer nog känna rejält i morgon!

Tänkte jag skulle dela med mig av receptet på helstekt oxfilé som jag bjöd Magnus på efter hans Vätternrunda i lördags. Kanske kan vara något att svänga ihop till Midsommar. =)



Recept

En bit oxfilé, storlek efter antal personer
Salt & Peppar
Timjan, färsk eller torkad
Vitlök i skivor (1 stor klyfta till ca 400 gram kött)

Gorgonzolaost

Sätt ugnen på 175 grader.
Bind eventuellt filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt, peppar och timjan. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Mot slutet, tillsätt den skivade vitlöken och låt den bryna med lite men akta så den inte blir bränd! Då smakar den bittert. 
Sätt i en ugnstermometer i köttet och stek den mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp.

Under tiden, smält en bit gorgonzolaost i en kastrull och servera som sås till köttet.

Vi åt hasselbackspotatis till, grön sparris och små cocktailtomater.


Vi var ju bara två så jag gjorde en liten lagom bit... =)


Kan säga att vitlöksskivorna blir sååå himla goda, fulla av smaker och saltiga, slurp!


Till det drack vi ett gott Amaronevin...

Behöver ni tips på en god Midsommartårta så vill jag lägga ett gott ord för den här . Jordgubbsglasstårta som är superenkel att göra men så god så god!



Nu ska här smidas lite middagsplaner inför midsommar... har även ett födelsedagskalas att planera. Alexandra fyller 15 år på självaste midsommarafton men vi skjuter på det firandet tills söndagen istället. Det är ju så många som är uppbokade på annat en sådan dag.

Ciao!

PS. Har ni sett att jag lagt till små kommentarsrutor? Bocka gärna i en kommentarruta eller skriv några rader vetja! Alltid lika kul att få lite feedback från er, både bu och bä. Kram. DS

söndag 17 juni 2012

Färna Herrgård & Spa

Tidigt i morse drog vi iväg ett gäng tjejer för en spadag - Sköna Söndag på Färna Herrgård. Härlig frukostbuffé, 30 minuter i spasviten och en behandling på 50 minuter ingick, verkligen prisvärt! Mina fötter fick sig en behövlig skrubbning bla...så nu är de så lena och fina. =)



Frukostbuffén var super! Massor av gott, synd bara att man inte får ner hur mycket som helst i lilla maggen men jag gjorde ett tappert försök, haha!


Nu är man avslappnad och nöjd - en riktig lyxdag...

lördag 16 juni 2012

Vätternrundan by night

Måste bara nämna hur STOLT jag är över Magnus som tog sig runt Vättern i natt i värsta regnovädret!!! Första gången för honom och uppladdningen innan hade kunnat varit bättre men runt tog han sig, genomblött och frusen - vilken KÄMPE!!! Jag hade ramlat av cykeln och dött för länge sedan, frysa klara jag bara inte av, haha... <3




Starten började med fint väder i alla fall... vem kunde ana vad natten hade att bjuda på...


Jag höll koll på honom via mobilen med hjälp av en Contact GPS från Followit som uppdaterade varje minut, perfekt och hur smidigt som helst!


På väg ner till Motala igen för att hämta hem cyklisten.


Trött men nöjd att ha klarat sig runt!

Ikväll bjöd jag på helstekt oxfilé och hasselbackspotatis, till det en flaska Amarone - det tyckte jag han hade förtjänat!

Ska tala om hur jag gjorde med oxfilén en annan dag... nu är jag så trött och vad har JAG gjort som gör mig trött...? :-/

Dags att sussa sängen och ladda inför morgondagens spadag med tjejerna, ska bli såå skönt men tror nästan Magnus skulle behöva det mest egentligen!