söndag 22 september 2013

Gulaschsoppa med äkta ungerska happy spices!

En riktigt god och mustig gulaschsoppa får man om man vågar gå lite på känsla och inte följa ett recept till punkt och pricka, smaka av och SMAKA AV, om och om igen under tillagningen!
Ja vad ska det egentligen vara i en riktigt gulaschsoppa,( förutom de mer givna ingredienserna som kött, lök och vitlök dvs)? 
Det är den stora frågan, MASSOR av paprikapulver i alla fall... och jag säger morot, för den ger en fin fyllighet till soppan... hur som helst är det ändå bra att ha ett recept som riktlinje så därför kommer det ett bra här!

Recept

5-6 pers

300-400 g grytbitar av nöt eller vilt, t ex högrev
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 potatisar
1 morot
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
½ citron, rivet skal och saft
1½-2 msk paprikapulver (eller mer!)
2 tsk kummin, hel
1 tsk mejram
2 msk oxfond
1½ l vatten
en klick sambal oelek
salt & svartpeppar
smör och rapsolja att steka köttet i

Tillbehör:
creme fraiche/gräddfil
nybakad bröd

Koktid ca 2 h

Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar (jag brukar skära något mindre bitar till soppa).
Hacka lök och vitlök. Skala och finhacka moroten.

Bryn köttet i en gryta med smör/rapsolja, salta och peppra lite, när köttet börjar få lite färg tillsätter du lök och morotshacket. 
Låt detta fräsa med en stund. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, kummin, mejram och rivet skal av citron och saften. 

Tillsätt nu burken med tomat (jag lät de åka i hela, de kokar sönder med tiden), oxfond och späd på med vattnet, låt koka upp.

Sätt på ett lock och låt soppan småkoka i ca 1 h, rör om ibland.

Under tiden skalar du potatisen och skär den i mindre bitar. Skär även paprikan i mindre bitar.
Tillsätt detta när soppan kokat 1 h, låt koka 45 min - 1 h till.

När köttet känns mört och fint smakar du av med salt, peppar och lite sambal oelek om du vill ha lite extra hetta. Gillar du paprikasmaken smakar du av med mera paprikapulver, blanda gärna vanlig med lite starkare variant!


Soppan ska vara tjock, mustig och med lite sting!
Klicka över lite creme fraiche eller gräddfil direkt i soppskålen och rör om.
Servera ett gott bröd till, gärna nybakat om du orkar det!



Har fått tag på riktigt fina paprikakryddor! 
En lite sötaktig och en med mera sting i!
Direktimporterade från Ungern, gulaschsoppans hemland - Happy Spices
Blir ni nyfikna kan ni kolla in deras hemsida här (finns ett ombud här i Sverige!):

Mycket smarrigt kan man få tag på där kan jag säga och hur söta är inte burkarna sen då!!
=D





lördag 21 september 2013

Höstfint!

Idag har jag planterat lite nya blommor i urnan på trappen, tyckte det var dags att piffa upp 
trappen lite och göra höstfint. 

 Lite ljung, prynadskål och en ny spännande blomma...

 ... tror den hette bärljung om jag inte minns fel... söt var den i alla fall!



Inne gjorde jag fint på köksbordet men nytvättad duk 
(inte alltid jag ens har duk på köksbordet men nu ville jag ha det).
Ny fin kruka med en söt liten cyklamen, ljuslyktorna är fynd från Erikshjälpen,
har dem till allt möjligt, lyktor och små blomvaser, superfynd!

Ha en fin höstdag!

torsdag 19 september 2013

Möbelfynd - Adirondack!

Ni anar inte vad jag snubblade över igår när jag tog mig en power walk medan 
Anton tränade fotboll!!

Dessa snyggingar stod i en skräphög utanför ett hus!




Var ju ute och power walkade som sagt så gick förbi skräphögen rätt fort men mina hökögon hann i alla fall registrera vad det egentligen var som stod där och vilket skick det såg ut att vara i - ett trasigt armstöd, smutsiga samt en sprucken bräda och lite flagad färg här och där men vilka snyggingar de skulle kunna bli med lite omvårdnad!! OCH skulle de verkligen slängas...?!!

Fortsatte förbi dem men fann mig rätt snart fortsätta grubbla över möblernas öde, de skulle passa fint på vår veranda, skulle jag gå tillbaka och fråga om jag fick ta dem..? Hmmm.. kan man göra så??

Jodå jag kunde inte annat än gå runt varvet och tillbaka till skärphögen, precis då kommer ägaren hem (vilken timing!) och jo då visst fick jag ta dem om jag ville! Tjohoo!! Halade upp mobilen och ringde Magnus, 
Jag: -Hej, hämta en släpkärra och kom förbi, vi ska ta med lite möbler!!
Magnus: Va?! Jaha ok!!

En stund senare var de på väg hem till oss!
Nu återstår lite jobb med dem men till sommaren ska vi sitta och njuta i dem på verandan kanske med ett glas vin på ena armstödet!

Tänk att man kan ha sådan toktur!!
=)


söndag 15 september 2013

Minipajer med roquefort

Hoppas ni har haft en bra helg!

Igår hade vi några vänner över på lite mat, testade en ny förrätt -
Minipajer med roquefortost
riktigt goda små munsbitar fast jag hade nog önskat 
att de smakade ännu mer av roquefort så nästa gång dubblerar jag ostmängden!
I receptet jag presenterar kommer jag skriva den mängd jag tycker passar bäst.
=)

Till varmrätt bjöd vi på ugnsbakad lax med sherrysås och duchessepotatis...
kan bara inflika att nu vet jag vad äggulorna gör för dessa läckra potatistoppar... 
det gör dem TOPPIGA... 
mina blev platta som potatisplättar efter en stund i ugnen... jag hade nämligen glömt äggulorna...
:-/
Haha, ja, ja så kan det gå ibland, och så sägs det att i matlagning kan man lägga till och dra ifrån men inom bakning bör man hålla sig till receptet då det mer är en kemifråga i många fall, det kan tydligen matlagning också vara ibland!
=P

Här kommer i alla fall receptet på Roquefortpajerna!

Recept

16-18 minipajer
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella
Hacka smöret och blanda med mjölet till en grynig massa, gärna i en matberedare. T
Tillsätt kesella och blanda snabbt till en deg.
Forma degen till en rulle och skär 16-18 bitar. Rulla varje bit till en boll och tryck 
sedan ut varje boll till en rund platta, lägg varje platta i varsin aluminiumform.
Ställ formarna i kylen i ca 30 min.

Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl riven västerbottenost
200 roquefortost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Vispa ägg och mjölk, tillsätt salt och peppar och rör sedan ner västerbottenosten.
Smula roquefortosten i mindre bitar och fördela i varje form. Häll äggstanningen över.

Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min, de ska få lite färg.
 Så här långt kan man förbereda och sedan värma på dem utan form precis innan servering.
Jag serverade pajerna med lite grovt uppskuren rucola, röd paprika, plommontomater och lite hackad rödlök som jag vände runt i lite olivolja och balsamicocremé, gottegott!

Tips på välkomstdrink!

Cosmopolitan men med Absolut Pear, 
jättegott!


Päroncosmo:
2 cl cointreau
2 cl absolut pear
tranbärsjuice
limesaft och klyfta
is
Blanda spriten, fyll på med tranbärsjuice och lite limesaft.
Dekorera med en limeklyfta och lite is.
Servera!

 Fick en sådan fin lykta av gästerna!
En del av intäkterna går till Barncancerfonden, fin lykta och fin gest!
<3<3<3






onsdag 11 september 2013

Quinoa med fikon, serrano och mozzarella

Åhh testade ett sådant gott recept häromdagen!
Så fräscht och så gott! Passar både som egen rätt eller en del av en större buffé
fort går det att slänga ihop = extra plus i kanten!
Hittade det genom Allt om mat men lade till lite eget också...

Färska fikon, hur gott är inte det, slurp!

Recept

4 pers eller fler vid buffé

2 dl röd quinoa (fick inte tag på röd så jag tog vanlig)
250 g körsbärstomater
Några nävar färsk babyspenat
1 kruka färsk basilika
225 g mozzarella
200 g serranoskinka i tunna fina skivor
4 msk olivolja
4 fikon, färska
2 msk balsamvinäger
½-1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar

Koka quinoan enl anvisning på paketet. Låt kallna.
Halvera tomaterna, grovhacka basilikan, blanda detta tillsammans med quinoan och babyspenaten
på ett stort serveringsfat.

Forma skinkan till lösa rullar och lägg på fatet. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor, 
fördela över fatet. Skär fikonen i klyftor och toppa med dessa.
Droppa över olivoljan och balsamvinäger. Strö på salt och nymalen svartpeppar.

Servera!

måndag 9 september 2013

Kräfthelg & mysig utflykt

Hej på er!

I helgen fiskade vi kräftor, den årliga fiskningen... tyvärr fick vi inte fler än ynka 8 st!
Tror det är dags att ha ett uppehåll ett par år så de får chans att växa till sig igen i antal.
Men de vi tog reda på var stora och fina, vi fick äta dem med andakt...


Halva nöjet med kräftfiske är ändå myset vid lägerelden, 
grilla lite korv ochsitta och prata...
I fredagskväll var det dessutom toppenväder, varmt
och torrt så inte behövde man frysa där inte!

******

På lördagen tog vi oss en tur med HD:n till Wallby Gård, vilket mysigt ställe!

Det ligger i närheten av Hjälmare Docka utanför Arboga och är en fin, stor gård som fortfarande
håller med djur. På gården har de inrett ett gammalt stall till affär,
fyllt den med en massa härligheter, fina kläder och inredningsprylar, de säljer även supergod fika.
Perfekt utflyktsmål!
Läs mer om Wallby Gård här.


 Otroligt gästvänliga, kändes nästan som om man kom hem till någon och
hälsade på och på sätt och vis gjorde man ju just det...
=)

Gillar den galet härliga färgen på möbeln inne på toaletten...
kanske nästa färg man ska gå på efter att man tröttnat på allt 
vitt, hihi...

******

Nästa underbara ställe hittade vi inne i Arboga...
efter fika blev vi sugna på lite mat så vi åkte mot centrum
(har nog aldrig varit inne i Arboga centrum förut, bara swischat förbi på väg till Stockholm).

Nästan direkt fick vi syn på det här pittoreska caféet - 

Café Två Skator

 Massor med gott på menyn, hemmagjorda matpajer, gulaschsoppa,
räksallader och smörgåsar och en fin innergård att sitta och äta.


Trots att gulaschsoppan lockade hårt bestämde jag mig ändå för den här
mättande räksalladen, dressing med creme fraiche, dill och svart stenbitsrom.

Plus i kanten var också att jag noterade att de i köket stod och skar bort den 
lilla gröna "pluppen" när de skar upp tomaterna! Det är verkligen inte alla matställen
som lägger någon större vikt på det men vem vill egentligen äta den gröna pluppen?
Inte jag i alla fall! Tycker den gesten visar prov på att man är mån om sina kunder.

Nöjda och belåtna åkte vi hemåt för att svida om och åka in till stan för kräftskiva,
som sagt en riktig kräfthelg och en riktigt mysig utflykt!

*******