torsdag 31 juli 2014

Potatissallad med fetaost och örter och läskande melondrink

Hade ett recept på en potatissallad som låg och väntade på att bli testad, sist vi hade några vänner över passade jag på att prova den, lade till lite egna saker och kom på ännu mer ingredienser som skulle passa att ha i medan vi åt den, det här är slutresultatet, hoppas ni gillar den! :)

En krämig och god blandning av färskpotatis, creme fraiche, fetaost, rödlök, haricote verts, kapris, m,m...

Recept

4 pers

färskpotatis i lagom mängd för 4 pers
1-2 dl creme fraiche
100 g fetaost
haricote verts, några nävar
½ rödlök
1 dl persilja
1 dl gräslök
kapris
salt & svartpeppar

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten. Bryt isär haricote verts och tillaga den i kastrull. Låt båda svalna.
Hacka lök, gräslök och persilja, blanda detta med creme fraichen i en vid bunke stor att rymma allt så småningom.

Dela potatisen i rätt stora bitar, tillsätt i creme fraiche-röran och rör försiktigt runt så det fördelar sig bra. Salta och peppra något men tänk på att feta och kapris ger mycket sälta också. 

Rör ner fetaosten, haricote verts och kapris efter tycke och smak. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs.

Vid servering, lägg upp potatissalladen i en fin skål och dekorera med lite mer kapris och lite persilja.
Jättegott till grillat!

Till välkomstdrink hade jag gjort den här supergoda och läskande melondrinken! Passade perfekt i den stekheta värmen! 

Har delat med mig av denna drink tidigare i bloggen men den tål att upprepas!

Superenkel att göra och förbereds dagen före.
Recept
6-8 personer
1½ kg vattenmelon
1½ lime (rivet skal och saft)
2 msk socker
1½ dl Bacardi Grand Melon (går med annan sprit också naturligtvis)
Dekoration: myntablad & melonbit
Skär av en bit melon till varje glas och spara som dekoration. Skär resten av melonen i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt skal och saft från limefrukterna och sockret, mixa tills det blir en jämn massa. Sila ev bort kärnorna och blanda ner bacardi. Förvara i frysen tills servering, bra att göra detta dagen innan och så tar man fram det ur frysen 30 min innan servering.
Skrapa med en sked och portionera ut i glas, dekorera med melon och myntablad.
 Barnen fick dock lite bubbel i form av Trocadero och jordgubbe

 En glimt av det nybyggda bordet...

 Till fördrinken hade vi bland annat en supergod getost som vi fick tag i av en slump på väg hem från västkusten. 

 Vi gjorde en avstickare vid en skylt där det stod att de hade glass gjort på gårdens ägg. Tänkte att det lät ju himla gott och passade oss perfekt! Och vilket ställe vi kom till, wow säger jag bara, allt de hade! Ekologiskt allt och närproducerat, knäckebröd och kexsorter, maränger, glass, ostar och korvar, marmelader och rapsolja i olika smaker! Hade kunnat köpt med mig hur mycket som helst!

Stället jag talar om heter Mäjens Glass & Maräng
Ta en titt på deras hemsida och är du förbi Gräsberg MÅSTE du åka dit!!

Getost med dragon, vitlök och rosépeppar från Skattegårdens lantost, sååå god!!

Ja, det blev en härlig kväll med goda vänner, 
precis så där mysig och avslappnad som man vill att sommarkvällar ska vara...
<3

torsdag 10 juli 2014

Chilikyckling med rödbetor och chevréost

 Vilket härligt semesterväder Sverige bjuder på!! Sol och värme så det både räcker och blir över, love it!!

Här är vi inne på första semesterveckan och det som skulle bli en lugn och vilsam sådan vände (som vanligt) till att vi drog igång ett litet projekt... kom på att vi ville fixa nya möbler till verandan, de vi hade var inte så bekväma att sitta i och det fick inte plats så många vid bordet och vi är ju oftast rätt många här när man räknar med alla barnen, deras vänner/flick/pojkvänner för att inte tala om när vi har våra vänner på besök. Kändes som det skulle vara trevligt om vi fick till ett möblemang som erbjuder alla en bra och skön sittplats runt bordet och att allt matchar. Därför 8 st nya stolar inköpta samt ett långbord under tillverkning! Det är det sistnämnda som avbryter vår vilsamma semester, nu är det som vanligt snickerier och målerier, haha... 

Ska visa resultat sedan men nu till något annat, här kommer recept på en ljummen kycklingrätt, passar bra i värmen och inte allt för mycket jobb att slänga ihop!

Recept

4 pers

2 port quinoa
½ kg färska rödbetor
4 kycklingfiléer
 1 påse babyspenat
1 pkt bacon
200 g getost
balsamvinäger
olivolja
pinjenötter
salt & svartpeppar

Marinad:
½ dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk honung
½ tsk sambal oelek


Blanda ihop marinaden och låt den tinade kycklingen marineras, tid efter tycke och smak.
 
Skala rödbetorna och skär i klyftor. Koka dem lagom mjuka, tar ca 20 min.
Koka quinoa efter anvisning på paketet.

Stek kycklingen i stekpanna i olivolja. Salta och peppra, ös över det mesta av marinaden så det verkligen gör sitt för att sätta smak, det blir lite karamelliserat, supergott! Låt kycklingen få färg, stäng sedan av värmen och låt kycklingen ligga kvar i pannan med lock över i ca 15 min. Det gör att den blir saftig och god och klar blir den men kontrollera gärna innan ni skär upp kycklingen i 1 ½-2 cm tjocka skivor.

Skär baconet i ca 2 cm långa bitar och stek i en torr stekpanna. Lägg på hushållspapper så det får rinna av.

Lägg babyspenaten på ett stort fat och strö över den kokta quinoan. Lägg på rödbetorna, skvätt över lite olivolja och balsamvinäger. Fördela kycklingen över fatet och toppa med bacon, getost bruten i bitar samt pinjenötter. Eventuellt strör du över lite flingsalt och mer svartpeppar.


 SÅ gott!!
 


onsdag 2 juli 2014

Smuliga vanilj & citronrutor

Idag MÅSTE jag bara dela med mig av ett recept som en vän tipsade om på FB (Hej Ingela H!).
Såg direkt jag läste receptet att det här är något riktigt gott, en kaka med krämig botten, full med vanilj och citronsmak och en krispig smulpajstopping på det, suveränt!!

Den här gången har jag kopierat receptet nääästan rakt av, förutom att jag bytte ut riven apelsinskal mot citronskal istället men det är ju en smaksak. 

Kakan lyfts ytterligare med en klick grädde och lite bär

Recept

12-16 bitar

Smuldeg:
250 g smör, rumsvarmt
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraiche, standard
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ citron

Garnering:
florsocker
vispad grädde
bär, tex vinbär, blåbär, hallon eller jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader.

Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare.

Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
Servera grädde och bär till.

tisdag 1 juli 2014

Pastasallad med kassler

Pastasallad av olika slag är ju perfekt utflyktsmat eller enkel bjudmat då det är lätt att förberedda stora mängder.

Den här pastasalladen med kassler och dressing, med creme fraiche som bas, gjorde jag till min dotters födelsedagskalas, smidigt och gott! Gjorde den x 4 eftersom vi var 15 personer men det blev mycket kvar och då är det duktiga ätare med ändå, haha.. Därför anser jag att receptet är för ca 6 personer och inte 4 som det stod i receptet jag hittade inspiration ifrån.

Recept

6 pers

250 gram okokt gnocchi
250 gram kassler
1 ask cocktailtomater
 1 stor burk majskorn
2 dl ärtor
½-1 burk fetaosttärningar
5 soltorkade tomater
1 morot
½ purjolök
½ gurka
10 rädisor
½ dl hackad bladpersilja/vanlig persilja
olivolja
svartpeppar
Koka pastan enl förpackningen. Skölj sedan med kallt vatten så den svalnar fort. 
Ringla över lite olivolja på och rör om så de inte klibbar ihop. Rör ner den hackade persiljan.
Dela tomaterna i halvor, strimla purjon fint. Skär gurkan i mindre bitar och skiva rädisorna.
Strimla de soltorkade tomaterna och skala och riv grovt moroten.
Blanda ihop alla ingredienser i en stor salladskål.
Smaksätt med lite svartpeppar.

Servera baguette till och gärna dressingen nedan.


Curry & Mango Chutney Dressing:
6 personer
2 dl creme fraiche
1- 2 msk majonnäs
1 msk mango chutney
1-2 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
 ½ tsk curry ( el efter smak)

Blanda samman alla ingredienser till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.

 Dressingen är god både till pastasallad med kassler eller kyckling!