onsdag 19 november 2014

Honungsmarinerade lammracks med myntayoghurt

Nu så var det väl dags för ett liten inlägg!
Vi köpte ett lamm och styckade och lade in i frysen för ett tag sedan, visst är det lite att pyssla med men sååå värt det om man får tag på bra kött!!

Med lite inspiration från Kreta vi precis besökt bestämde vi oss för att skära ut lammracks, det är ju så gott och ser så fint ut! 

I många recept tillagar man lammracks där kotlettraden fortfarande sitter ihop, vi har valt att skära dem i skivor direkt och tillaga varje skiva för sig för att få fin stekyta på varje del.

 Så här kommer min version av lammracks:


 Recept

2 pers

6 st lammracksskivor

Marinad:
4 dl rött vin
½ dl kinesisk soja
½ dl olivolja
1 msk köttfond
1 vitlök,finhackad
några kvistar färsk rosmarin, repad
honung
svartpeppar

Blanda samman marinaden och lägg i köttet i t ex en påse och häll över marinaden.
Låt köttet marinera i kylen i ½-1 dygn.

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt köttet rinna av något, stek det hastigt i en het stekpanna med lite olivolja/smör så det får fin yta. Peppra ev över lite mer svartpeppar och ringla lite honung över. En liten uns salt kan också behövas.
Lägg köttet i en ugnsform och laga färdigt köttet i ugnen i ca 7-8 minuter.
 

 Sås:
Under tiden köttet är i ugnen tillagar du en sås på marinaden i stekpannan. Häll på så mycket av marinaden som du behöver, låt koka ner något. Smaka av med salt och peppar om det behövs och pudra över lite maizena för att få den lite tjockare.

Gott att ha till är en fräsch yoghurtsås smaksatt med mynta.
Myntasås:
2 dl matlagningsyoghurt
4 kvistar mynta, strimla
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar

Rör ihop allt till en sås, smaka av med salt och peppar.

Serveringstips!
Klyftpotatis med bacon, rödlök och kapris, så gott!
Haricots verts